Založ si blog

PREČO?

Vždy platí, že jediné efektívne riešenie akéhokoľvek problému je odstránenie jeho skutočnej PRÍČINY. Očakávať, že nejaké iné riešenie (ktoré nevyrieši samotnú PRÍČINU problému) efektívne vyrieši problém, je naivné až hlúpe.

Nepoctivosť, hlúposť, sebectvo atď. tu boli vždy. Zrejme nikdy v minulosti však nenadobudli taký hrozivý rozsah ako v súčasnosti.

Kedysi bolo normou, že si susedia pomáhali (teraz sa navzájom ledva poznajú), že nepoctivosť a okrádanie boli ľuďmi odmietané (teraz sa považujú skôr za „šikovnosť“) atď.

Dôsledky sú vždy PRIRODZENÝM následkom svojich príčin. Dôsledky nevzniknú „z ničoho“.

Prvotnou PRÍČINOU narastajúcej nepoctivosti v správaní sa ľudí ku sebe navzájom však NIE JE „nedostatok morálky a duchovných hodnôt“ či „konzumný spôsob života“ – to sú tiež len dôsledky. Akékoľvek apely na morálne hodnoty či zodpovednosť preto nemôžu dostatočne napomôcť pri riešení tohto problému.

Ľudský charakter sa za posledných pár tisícročí nijako významne nezmenil – nie sú ani lepší a ani bezcharakternejší než boli v minulosti.

Súčasný stav teda musí byť dôsledkom faktora, ktorý sa vo významnej miere vyskytol len relatívne nedávno (posledných pár desaťročí až storočí).

Týmto faktorom je niečo, čo zvýhodňuje špekulantov a klamárov a čo zároveň ochudobňuje poctivých ľudí.

Čo je teda týmto faktorom?

Je to možnosť štátu a bánk pridávať o obehu nové nekryté peniaze, ktoré vyrobia prakticky „zadarmo“ a „z ničoho“ a ktorými pripravia všetkých ostatných o časť hodnoty ich peňazí (úspor, dôchodkov atď.) a aj hodnoty ich výrobkov (výrobcovia ich predávajú za cenu, ktorá ešte nestihla zohľadniť množstvo nových nekrytých peňazí, ktoré boli pridané do obehu).

Ten, kto manipuluje s peniazmi, môže teda bezpracne zarobiť ohromné bohatstvo (tým, že okradne ostatných).

Za tento rast bohatstva špekulantov zaplatia tí, ktorí vyrábajú poctivé výrobky.

Keďže nikto nechce byť okrádaný a každý by chcel ľahko získať veľké bohatstvo, tak v takejto situácii sa veľká časť chytrých ľudí NEVYHNUTNE a PRIRODZENE zamerá na špekulácie a len málokto bude vyrábať poctivé výrobky.

PRÍČINOU korupcie, rozkrádania verejných zdrojov, znečisťovania životného prostredia, globálneho otepľovania, znižovania kvality výrobkov atď. teda NIE JE to, že by ľudia v súčasnosti boli hlúpejší, bezcharakternejší či manipulovateľnejší než boli ľudia v minulosti – a apely na slušné správanie, korektnosť, spravodlivosť, lásku atď. nepomôžu.

PRÍČINOU súčasného stavu je to, že KRADNUTIE a NEPOCTIVOSŤ sa v súčasnosti vníma ako NORMÁLNE (!) a možno ho robiť bez akéhokoľvek rizika.

Je tomu tak prinajmenšom v prípade kradnutia pomocou pridávania nových nekrytých peňazí do obehu zo strany štátu alebo bánk.

Efektívne zabrániť súčasnému ohromnému rastu korupcie, rozkrádania verejných zdrojov, znečisťovania životného prostredia, globálneho otepľovania, znižovania kvality výrobkov atď. preto možno LEN zastavením tlačenia nových nekrytých peňazí.

Očakávať, že nejaké iné riešenie (ktoré nevyrieši samotnú PRÍČINU problému) efektívne vyrieši problém, je naivné až hlúpe.

Uvážte toto: Ak si peniaze natlačí bežný človek a za tieto nekryté papieriky kúpi nejaký tovar, tak je to trestný čin falšovania peňazí. Ak to isté urobí štát alebo aj banka (vytvorí si peniaze „z ničoho“ a potom si za ne kúpi napríklad nemocnicu cez predraženú diaľnicu či PPP-projekt), tak je to „normálne“. Ľudia sa nechali oblbnúť až do tej miery, že to dokonca považujú za potrebné a prospešné.

Pritom ak by bolo pridávanie nových nekrytých peňazí do obehu pre spoločnosť naozaj prospešné, tak štát by podporoval aj drobných falšovateľov peňazí v ich činnosti. Štát to však nerobí – pretože pridávanie nových nekrytých peňazí do obehu je prospešné len pre toho, kto si za tieto nekryté peniaze od ostatných niečo „kúpi“.

Predstavitelia štátu môžu pomocou predražených štátnych zákaziek zaplatených novovytvorenými nekrytými peniazmi ukradnúť ostatným ľuďom neobmedzené množstvo hodnôt a títo okradnutí ľudia si to ani len nevšimnú alebo sa toho dokonca dožadujú.

Takéto ich kradnutie je teda pre nich bez akéhokoľvek rizika.

Navyše – PRIRODZENÝM dôsledkom toho, že štát má možnosť vytvárať nové nekryté peniaze „z ničoho“, je to, že štát a jeho predstavitelia sa stali relatívne nezávislými od svojich obyvateľov a od REALITY (prevažnú časť nákladov na svoju činnosť získava štát okradnutím všetkých držiteľov peňazí pomocou vytvorenia nových peňazí „z ničoho“ – teda nezávisle od svojich obyvateľov a od toho, či procesy v danom štáte dobre fungujú alebo nie). Preto predstavitelia štátu nemajú žiadnu motiváciu efektívne riešiť skutočné problémy.

A najhoršie je, že štát, ktorý má možnosť vytvoriť neobmedzené množstvo peňazí, nevyhnutne má dosť peňazí na to, aby „riešil“ každý „problém“ – a teda NEVYHNUTNE sa postupne bude snažiť zasahovať do čoraz rozsiahlejších oblastí života ľudí a regulovať všetko, každého a každú činnosť.

Nech sa preto na negatívne dôsledky inflácie (napríklad na korupciu, rozkrádanie verejných zdrojov, rozbujnelú byrokraciu, znečisťovanie životného prostredia, globálne otepľovanie, utečeneckú krízu atď.) nesťažuje nikto z tých, ktorí obhajujú infláciu a veci, ktoré sú pomocou nej financované.

 

Bližšie pozri napríklad:

http://adamsmid.blog.pravda.sk/2015/02/23/preco-povazujem-inflaciu-zvysovanie-mnozstva-nekrytych-penazi-v-obehu-za-kradez-podvod-a-zlocin-proti-ludskosti/

Vás sa to netýka?

25.09.2016

Za normálnych okolností (peňazí je obmedzené množstvo a nie je možné vytvárať ich „z ničoho“) – banky by mohli požičať len toľko peňazí, koľko reálne vlastnia. V dôsledku toho by sa poskytlo menej úverov a banky by menej zarobili. Zároveň by si podnikatelia aj spotrebitelia veľmi dobre rozmysleli, kam investujú svoje peniaze a čo si za svoje peniaze kúpia. [...]

Kto sa to vlastne nepoučil z minulosti?

16.03.2016

V poslednom čase sa častokrát stretávame s vyjadreniami o tom, že tí, ktorí volili „štandardných extrémistov“, sa nepoučili z minulosti. Preto podľa názoru „osvietených“ by riešením problému extrémizmu údajne mali byť najmä úpravy vo vzdelávacom systéme. Zrejme sa tým myslí viac vyučovacích hodín, počas ktorých sa žiaci naučia, že voliť [...]

Možno niečo vyčítať voličom Kotlebovcov?

07.03.2016

Ľudia sa vo voľbách snažili nájsť toho, kto má najlepšie riešenie pre problémy našej krajiny, ktorými sú najmä chudoba, nevymožiteľnosť práva a korupcia (ktorá je príčinou veľkej časti problémov v zdravotníctve, školstve atď.). Tieto problémy sa už roky „snažili“ vyriešiť „štandardné“ politické strany – a to najmä tým, že kradli, klamali [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 17548x
Priemerná čítanosť článkov: 2507x

Autor blogu

Kategórie