Založ si blog

Vás sa to netýka?

Za normálnych okolností (peňazí je obmedzené množstvo a nie je možné vytvárať ich „z ničoho“) – banky by mohli požičať len toľko peňazí, koľko reálne vlastnia. V dôsledku toho by sa poskytlo menej úverov a banky by menej zarobili. Zároveň by si podnikatelia aj spotrebitelia veľmi dobre rozmysleli, kam investujú svoje peniaze a čo si za svoje peniaze kúpia. V dôsledku toho by sa menej kupovalo (teda aj menej vyrábalo) – vyrábali by sa však potrebné, kvalitné a trvanlivé výrobky a služby. Neplytvalo by sa prírodnými zdrojmi a nedochádzalo by k devastácii prírody. Následne by sa znížil výskyt civilizačných chorôb (rakovina, infarkty, alergie atď.). Za týchto normálnych okolností by každý, kto by chcel zarobiť veľa peňazí, musel ostatným ponúknuť potrebné a kvalitné výrobky a služby (pretože len za také by ostatní boli ochotní zaplatiť). A ak by niekto chcel ostatných okradnúť, tak by im musel niečo reálne zobrať – a vďaka tomu by to okradnutí zistili a mohli by sa voči tomu brániť. Výsledkom by bolo zvýšenie spravodlivosti v spoločnosti a následne zníženie pravdepodobnosti vzniku sociálnych a vojnových konfliktov.

Za absurdnej situácie, ktorá existuje v súčasnosti prakticky na celom svete (štát aj banky môžu „z ničoho“ vytvoriť nové peniaze, a to prakticky neobmedzene) – štát a banky majú k dispozícii prakticky neobmedzené množstvo peňazí, a vďaka tomu môžu za toto „nič“ získať od ľudí obrovské množstvo hodnôt. Zároveň ľudia majú „vďaka“ „príspevkom“ od štátu a pôžičkám z banky k dispozícii väčšie množstvo peňazí – a preto sa cítia byť bohatší (napriek tomu, že v skutočnosti sú chudobnejší, keďže reálna hodnota ich peňazí neustále klesá práve v dôsledku vyrábania ďalších nových nekrytých peňazí „z ničoho). Preto sú ľudia ochotní kupovať nepotrebné a nekvalitné tovary a služby v nadmerne vysokom množstve, čo nevyhnutne vedie k plytvaniu prírodnými zdrojmi a devastácii prírody, k zvyšovaniu výskytu civilizačných chorôb, k rastu nespravodlivosti v spoločnosti a v dôsledku toho k rastu pravdepodobnosti závažného vojnového konfliktu. Za tejto absurdnej situácie sa totiž bohatými stávajú tí, ktorí kradnú pomocou manipulácie s novovytvorenými nekrytými peniazmi, hoci ostatným neposkytujú zodpovedajúcu protihodnotu. Ostatní sa proti takémuto okrádaniu nemôžu brániť alebo si ho dokonca ani neuvedomujú – a preto budú hľadať vinníka za svoje okradnutie na nesprávnom mieste (v inom národe, náboženstve, sociálnej skupine atď.).

Takáto deformácia normálnych spoločenských a ekonomických procesov je teda VEĽMI významnou PRÍČINOU prevažnej časti súčasných ekonomických, ekologických, politických aj bezpečnostných problémov.

Jediné efektívne riešenie týchto problémov je definitívne zastaviť a znemožniť pridávanie nových peňazí do obehu.
Predpokladať, že problém možno efektívne vyriešiť bez odstránenia jeho skutočnej príčiny, je naivné až hlúpe.
Preto ten, kto sa nechce vzdať „výhod“ inflácie, ten by sa nemal rozčuľovať nad jej prirodzenými negatívnymi prejavmi. A mal by sa pripraviť na to, že bude ešte horšie.
Bližšie pozri napríklad:
http://adamsmid.blog.pravda.sk/2015/02/23/preco-povazujem-inflaciu-zvysovanie-mnozstva-nekrytych-penazi-v-obehu-za-kradez-podvod-a-zlocin-proti-ludskosti/

Kto sa to vlastne nepoučil z minulosti?

16.03.2016

V poslednom čase sa častokrát stretávame s vyjadreniami o tom, že tí, ktorí volili „štandardných extrémistov“, sa nepoučili z minulosti. Preto podľa názoru „osvietených“ by riešením problému extrémizmu údajne mali byť najmä úpravy vo vzdelávacom systéme. Zrejme sa tým myslí viac vyučovacích hodín, počas ktorých sa žiaci naučia, že voliť [...]

Možno niečo vyčítať voličom Kotlebovcov?

07.03.2016

Ľudia sa vo voľbách snažili nájsť toho, kto má najlepšie riešenie pre problémy našej krajiny, ktorými sú najmä chudoba, nevymožiteľnosť práva a korupcia (ktorá je príčinou veľkej časti problémov v zdravotníctve, školstve atď.). Tieto problémy sa už roky „snažili“ vyriešiť „štandardné“ politické strany – a to najmä tým, že kradli, klamali [...]

PREČO?

01.10.2015

Vždy platí, že jediné efektívne riešenie akéhokoľvek problému je odstránenie jeho skutočnej PRÍČINY. Očakávať, že nejaké iné riešenie (ktoré nevyrieši samotnú PRÍČINU problému) efektívne vyrieši problém, je naivné až hlúpe. Nepoctivosť, hlúposť, sebectvo atď. tu boli vždy. Zrejme nikdy v minulosti však nenadobudli taký hrozivý rozsah ako v [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 17914x
Priemerná čítanosť článkov: 2559x

Autor blogu

Kategórie