Založ si blog

Kto sa to vlastne nepoučil z minulosti?

V poslednom čase sa častokrát stretávame s vyjadreniami o tom, že  tí, ktorí volili „štandardných extrémistov“, sa nepoučili z minulosti. Preto podľa názoru „osvietených“ by riešením problému extrémizmu údajne mali byť najmä úpravy vo vzdelávacom systéme. Zrejme sa tým myslí viac vyučovacích hodín, počas ktorých sa žiaci naučia, že voliť extrémistické strany je „zlé“. Možno však oprávnene očakávať, že tento postup bude efektívny asi do tej miery, v akej dokáže napríklad informácia o škodlivosti fajčenia odradiť fajčiarov od fajčenia (teda nanajvýš len vo veľmi malej miere).

Rozhodnutie voličov voliť extrémistickú stranu totiž nie je PRÍČINOU takejto voľby. Je len relatívne racionálnym riešením (a teda prirodzeným dôsledkom) nespravodlivosti v spoločnosti a nemožnosti dosiahnuť jej zlepšenie „štandardnými“ postupmi.

Kľúčovou podmienkou spravodlivosti v spoločnosti je rovnaké posudzovanie činov členov spoločnosti nezávisle od toho, kto ich urobí. Práve to vedie vedúcich predstaviteľov spoločnosti k vytvoreniu dobrých a zmysluplných pravidiel.

Ak nie je v spoločnosti takto chápaná rovnosť, tak v nej nie je ani spravodlivosť. V takej spoločnosti sa preto mnohí ľudia (a zvyčajne oprávnene) považujú za okradnutých, klamaných či zneužívaných. Preto sú frustrovaní a hľadajú niekoho, kto túto nespravodlivosť odstráni. A keďže všetci „štandardní“ predstavitelia štátu ich okrádajú, klamú a zneužívajú,  tak bohužiaľ nemajú inú možnosť ako buď si opäť zvoliť „štandarných“ určite-zlodejov alebo „extrémnych“ možno-zlodejov.  Aké je racionálne riešenie tejto dilemy? Čo by ste si v takej situácii vybrali vy?

„Riešenie“ dôsledku nikdy nemôže vyriešiť problém – môže ho dočasne zastrieť jeho príznaky.

Riešenie problému extrémizmu preto nie je v presviedčaní ľudí o tom, aby sa opäť rozhodli pre pretrvávanie okrádania, klamania a zneužívania (hoci práve to by sa „štandardným“ zlodejom hodilo).

Riešenie problému extrémizmu je v tom, aby vedúci predstavitelia štátu nevytvárali podmienky pre vznik a pretrvávanie nespravodlivosti v spoločnosti. Inými slovami – majú sa postarať o vytvorenie zmysluplných a jasných pravidiel fungovania spoločnosti, ktorých dodržiavanie bude v rovnakej miere vyžadované od všetkých členov spoločnosti (včítane tvorcov týchto pravidiel).

To znamená napríklad – žiadna korupcia. A ak korupcia – tak trest. Bez ohľadu na to, kto sa jej dopustil.

Preto je jasné, že ak sa niekto nepoučil z minulosti a ak by niekto potreboval „doučovanie“, tak sú to v prvom rade tí, ktorí riadia (alebo chceli by riadiť) našu spoločnosť.

 

Bližšie o nespravodlivosti vyplývajúcej z pridávania nových nekrytých peňazí do obehu pozri napríklad:
http://adamsmid.blog.pravda.sk/2015/02/23/preco-povazujem-inflaciu-zvysovanie-mnozstva-nekrytych-penazi-v-obehu-za-kradez-podvod-a-zlocin-proti-ludskosti/

Vás sa to netýka?

25.09.2016

Za normálnych okolností (peňazí je obmedzené množstvo a nie je možné vytvárať ich „z ničoho“) – banky by mohli požičať len toľko peňazí, koľko reálne vlastnia. V dôsledku toho by sa poskytlo menej úverov a banky by menej zarobili. Zároveň by si podnikatelia aj spotrebitelia veľmi dobre rozmysleli, kam investujú svoje peniaze a čo si za svoje peniaze kúpia. [...]

Možno niečo vyčítať voličom Kotlebovcov?

07.03.2016

Ľudia sa vo voľbách snažili nájsť toho, kto má najlepšie riešenie pre problémy našej krajiny, ktorými sú najmä chudoba, nevymožiteľnosť práva a korupcia (ktorá je príčinou veľkej časti problémov v zdravotníctve, školstve atď.). Tieto problémy sa už roky „snažili“ vyriešiť „štandardné“ politické strany – a to najmä tým, že kradli, klamali [...]

PREČO?

01.10.2015

Vždy platí, že jediné efektívne riešenie akéhokoľvek problému je odstránenie jeho skutočnej PRÍČINY. Očakávať, že nejaké iné riešenie (ktoré nevyrieši samotnú PRÍČINU problému) efektívne vyrieši problém, je naivné až hlúpe. Nepoctivosť, hlúposť, sebectvo atď. tu boli vždy. Zrejme nikdy v minulosti však nenadobudli taký hrozivý rozsah ako v [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 17824x
Priemerná čítanosť článkov: 2546x

Autor blogu

Kategórie